BYT LAND

Solceller i Malmö hamn gör verkstaden grön

Solceller i Malmö hamn  gör verkstaden grön

Axess Logistics investerar i en solcellsanläggning på verkstadstaket i Malmö hamn.

Totalt ska 1.264 solcellspaneler placeras på taket på byggnad M8 och beräknas ge en årlig produktion på 450.000 kilowattimmar.

Förutom att hela verkstaden blir självförsörjande på el ska överskottsenergin användas till ”grön laddning” av elbilar.

 Dimitris Emmanouilidis, produktionschef Axess Logistics, Malmö:

– Bilbranschen genomgår en omfattande transformation med bland annat elektrifiering vilket ställer höga krav på oss som leverantör gällande hållbara lösningar. Ett annat syfte med vårt projekt är att inspirera vår omgivning och samarbetspartners genom att investera i en laddinfrastruktur baserad på hållbar elproduktion. Ambitionen är att skapa en energisjälvförsörjande verkstad, säger Dimitris Emmanouilidis.

 Mats Eriksson, koncernchef Axess Logistics:

– Axess Logistics är en del av den europeiska transport- och logistiknäringen, som dessvärre inte får ned sitt CO2-avtryck lika mycket jämfört med energisektorn, jordbruk och övrig industri. Därför är det av största vikt att vi som företag gör det som är rimligt för att reducera våra CO2-utsläpp. Investeringen i solpaneler är en del av detta arbete, säger Mats Eriksson.

 Anders Madsen, COO pdi, Axess Logistics:

– Införandet av solcellsparken i Malmö är en del i vårt klimatarbete där vi ser en möjlighet att bli självförsörjande på el samt sänka våra driftskostnader. Detta är bara första steget på resan att införa klimatsmarta lösningar på våra skandinaviska anläggningar, säger Anders Madsen.

 Projektet genomförs under sommaren 2021 med samarbetspartnern Täta Tak Energi AB och beräknas vara klart vecka 39. Investeringen är en del av Axess Logistics strategi om att uppnå social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.


Se artikel i Sydsvenskan -  Sydsvenskan 2021-07-05

Mera Nyheter